Αρχή > PCM Reviews > MMOs > Lord of the Rings Online: Mines of Moria
Witch King vs Lich King: 1-0

Το Mines of Moria κυκλοφόρησε κοντά στο Wrath of the Lich King. Κάποιος… πονηρός θα ήθελε να με στριμώξει, να με κάνει να συγκρίνω τους δύο τίτλους, ώστε να κάνω τους μεν να με συμπαθήσουν και τους δε να γεμίσουν το inbox μου με hate-mail. Μια τέτοια σύγκριση θα ήταν πέρα για πέρα άδικη... για το Lich King, καθώς η αδυναμία του ενός είναι το ατού του άλλου. Το MoM βασίζεται τόσο πολύ στο lore, στην ταυτότητα του κόσμου, στην ιστορία των ηρώων του... ενώ, παράλληλα, το lore του Warcraft ήταν και είναι το πιο αδύναμο σημείο του με διαφορά. Κακά τα ψέματα, όχι μόνο δεν υπάρχει τίποτα αυθεντικό στο setting του Warcraft, αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις… «χαλαρής» έμπνευσης από υφιστάμενες μυθολογίες.

Το LOTRO αληθινά ξεχωρίζει με την έμφαση στην ιστορία, κάτι που εμένα τουλάχιστον με κερδίζει, παρά τις γκρίνιες μου για την υπερβολική χρήση μαγείας. Η πλοκή και η εξέλιξη βασίζονται τόσο πολύ στην αφήγηση, που το θεωρώ ως το μοναδικό MMORPG που μπορούσε να σταθεί κι ως κανονικό, off-line RPG - τόσο πλούσια είναι η εμπειρία του soloing. Θα φτάσω μάλιστα στο σημείο να αναφέρω ότι παίκτες που σιχαίνονται τα ΜΜΟ για τους δικούς τους λόγους θα βρουν ένα εκπληκτικό παιχνίδι, που παίζεται σε μεγάλο βαθμό και σε single-player. Αν ειδικά λάβετε υπόψη ότι δεν έχει κυκλοφορήσει σοβαρό παιχνίδι που να βασίζεται στο έργο του Καθηγητή, καταλαβαίνετε ότι θα μπορούσα να τον προτείνω ακόμα και στον Χαλκίδη, που είναι Tolkien-ικός μεν, δεν παίζει φανατικά ΜΜΟ δε. Ψηλέ, κανόνισε να σκαλώσεις!

Πρέπει επίσης να υπογραμμίσω το optimization που έχει γίνει πια στη μηχανή του παιχνιδιού, με σαφέστατες βελτιώσεις στο frame rate σε μια μηχανή γραφικών που πραγματικά «ζωγραφίζει». Με διαφορά, το LOTRO παραμένει το πιο όμορφο ΜΜΟ που έχω παίξει. Τα mines είναι αχανή και ίσως να είναι το πιο ατμοσφαιρικό υπόγειο περιβάλλον που έχουμε δει σε παιχνίδι (παρ’ ότι ίσως φανεί βαρετό και μονότονο σε μερικούς). Σημειώστε, δε, ότι, αν είστε ολοκαίνουριοι παίκτες, θα αργήσετε πάρα πολύ να δείτε τα mines… αλλά το υπόλοιπο θαυμάσιο παιχνίδι δεν θα σας απογοητεύσει.

Θα πρέπει να κάνετε λίγο υπομονή στις αρχικές περιοχές, αφού δεν θα βρείτε τόσο πολύ κόσμο καθώς προχωράτε στα πρώτα levels (το φαινόμενο των άδειων starting zones παρατηρείται συχνά στα περισσότερα ΜΜΟ που έχουν πάνω από 1-2 χρόνια στην πλάτη τους). Eχει γίνει αληθινή, σκληρή προσπάθεια για να παρουσιαστεί ένα αληθινό expansion κι όχι μια «αρπαχτή» με το Lord of the Rings στον τίτλο για να πουλήσει ό,τι πουλήσει το όνομα και μόνο.

Προσωπικά, πέρα από τη γενικότερα θετική εικόνα του παιχνιδιού, με κέρδισε και το γεγονός ότι μαζί με το expansion παίρνετε και το αρχικό LOTRO (με τον πρώτο μήνα δωρεάν φυσικά). Είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά το πολύ όμορφο αυτό παιχνίδι, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Αν και θα αργήσετε να δείτε νέες περιοχές και τα Legendary (level 50 και μετά), είναι μια φοβερή προσφορά και σας συμφέρει οικονομικά. Aν ήταν «ξερό» το expansion, τότε σίγουρα το περιεχόμενο για ένα νέο παίκτη θα ήταν πολύ περιορισμένο - αλλά με την προσθήκη του αρχικού παιχνιδιού, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το Mines of Moria προσφέρει λίγο περιεχόμενο σε έναν νεοφερμένο, αφού ουσιαστικά δίνει το αρχικό παιχνίδι ΚΑΙ το expansion. Σκεφτείτε επίσης ότι, για παράδειγμα, για να παίξετε το Lich King θα πρέπει να αγοράσετε επίσης το αρχικό WoW αλλά και το The Burning Crusade (ακόμα και σε κάποια πιο οικονομική Battle Chest έκδοση θα σας κοστίσει αρκετά).

Το μόνο κοινό που δεν θα εκτιμήσει την ομορφιά του παιχνιδιού είναι οι παίκτες ΜΜΟ που βιάζονται και δεν θέλουν να διαβάζουν το κείμενο του NPC, που είναι πολύ ανταγωνιστικοί και θέλουν αβυσσαλέο PvP (παραμένει αδύναμο σημείο του LOTRO). Ο λυρισμός του πιθανώς να αφήσει αδιάφορους όσους παίζουν σε Internet stations με φασαρία και χαβαλέ και έχουν συνηθίσει σε combo… WoW/DotA ή στα τυπάκια που ψήνονται στα κορεάτικα grinders. Aν προτιμάτε PvP, μείνετε στο Warhammer Online - αν θέλετε το καλύτερο PvE, ελάτε στο… βασιλιά.

Κλείνοντας, να ευχαριστήσω το θαυμάσιο kin των Knights of the White Tree, μια εξαιρετική ελληνική συντροφιά στον server Everknight που με φιλοξένησαν και με βοήθησαν με διάφορες απορίες μου. Μακάρι να έχω χρόνο να τους επισκέπτομαι συχνά…

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
9191
%%
Ανάπτυξη:  Turbine
Έκδοση:  Codemasters
Διάθεση:  Dionic
Είδος:  MMOs
Παίκτες:  1000
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  OS: Windows XP, Processor: Intel Pentium 4 1.8 GHz or equiva...