Γράφει ο Νότης Χαλκίδης
Απο το τεύχος 237 του PCMaster

Αρχικά είχα σκοπό να ξεκινήσω το παρόν review με διανοουμενίστικες αναλύσεις γύρω από το “τι είναι τέχνη”, αν “τα video games πρέπει να θεωρούνται τέχνη” και άλλες παρόμοιες υπαρξιακές αναζητήσεις. Αμέσως όμως συνειδητοποίησα πως αυτό θα ήταν πέρα για πέρα άδικο. Αδικο για το Braid, αλλά πολύ περισσότερο άδικο για εσάς τους ίδιους, που εξαιτίας του ψευτοκουλτουριάρικου παραληρήματός μου θα χάνατε την ουσία και ίσως να σας απωθούσα κιόλας από το να ασχοληθείτε με αυτό το αριστούργημα. Οχι πως τώρα θα τη γλιτώσετε βέβαια, απλώς θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν πιο λακωνικός: φυσικά και τα video games αποτελούν μορφή τέχνης, αφού συνιστούν ένα μέσο έκφρασης, μετάδοσης αλλά και δημιουργίας συναισθημάτων, και φυσικά το Braid είναι μια από τις πιο χειροπιαστές αποδείξεις υπέρ αυτής της άποψης!

Αφηρημένη τέχνη…
 

Πολλοί από εσάς ίσως να μην είναι η πρώτη φορά που ακούτε ή διαβάζετε για το Braid, αφού το αριστούργημα του Jonathan Blow πήρε το βάπτισμα του πυρός στο Xbox Live πριν δεήσει να επισκεφθεί και τα ταπεινά PCs μας, αποσπώντας φυσικά διθυραμβικές κριτικές και ανακηρύσσοντάς το ομόφωνα σε έργο τέχνης. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν μπορώ να σας περιγράψω καν τη βασική ιστορία του παιχνιδιού. Φαινομενικά, πρόκειται για μια κλισεδιάρικη ιστορία του ήρωα που πρέπει να σώσει την πριγκίπισσα και την αναζητά σε διάφορα επίπεδα, με το παραμύθι να εξιστορείται από βιβλία στην αρχή κάθε επιπέδου, όμως τα φαινόμενα απατούν. Πιστέψτε με, παρά την παραμυθένια αισθητική του, πραγματεύεται πολύ πιο απτά θέματα, όπως είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, η αγάπη, η εμπιστοσύνη, η αφοσίωση, η συγχώρεση, η μεταμέλεια…

Το θέμα είναι πώς θα το αντιληφθείτε εσείς οι ίδιοι και πόσο ανοιχτό θα αφήσετε το μυαλό σας πέρα από τα μάτια σας, αφού, όπως κάθε πραγματικό έργο τέχνης, έτσι και το Braid είναι γεμάτο αλληγορίες και συμβολισμούς ανοιχτούς προς κάθε ερμηνεία, ανάλογα με την οπτική γωνία από την οποία θα το δείτε. Στον καθέναν, λοιπόν, θα ξυπνήσει πιθανότατα διαφορετικά συναισθήματα και εμπειρίες, ανάλογα με τους αισθητήρες που θα επιλέξει ο ίδιος να ενεργοποιήσει. Ισως αρκεί τελικά να σας πω απλώς πως έχουν γραφτεί σελίδες επί σελίδων στο διαδίκτυο για το πιθανό πραγματικό νόημα της ιστορίας του Braid, από απλοϊκές και προφανείς υποθέσεις, όπως κάποιος χωρισμός του δημιουργού, μέχρι τη… δημιουργία της ατομικής βόμβας (!), αλλά όσο και αν με τρώει να το συζητήσω μαζί σας, γνωρίζω πως δεν πρέπει να σας πω περισσότερα, αφού θα σας στερήσω το υπέροχο ταξίδι μέχρι το ανέλπιστο φινάλε.

Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
s
9090
%%
Ανάπτυξη:  Number None
Έκδοση:  Number None
Διάθεση:  Online
Είδος:  Platform
Παίκτες:  1
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  OS: Windows XP/Vista/7, Processor: Intel Pentium 4 @ 1.4 GHz...