Γράφει ο Νότης Χαλκίδης
Απο το τεύχος 230 του PCMaster

Μη φοβάστε, δεν έχασα τα λογικά μου από κάποια αδέσποτη πάσα που με βρήκε στο πρόσωπο ούτε πρόκειται για χτύπημα του “δαίμονα του DTP”. Απλώς, με την αναγραφή του συγκεκριμένου τίτλου, ξεχρεώνω ένα στοίχημα που είχα βάλει σε γνωστό διαδικτυακό forum, εκφράζοντας τη δυσπιστία μου για τη φήμη πως η 2K Sports θα κυκλοφορούσε φέτος τον εκπληκτικό μπασκετικό εξομοιωτή της και σε PC. Πραγματικά, όμως, μπορεί να με αδικήσει κάποιος; Κατ’ αρχάς, τόσο η σειρά όσο και η 2K Sports γενικότερα, έχουν μία παράδοση περιφρόνησης της αγοράς των PCs. Σαν να μην έφτανε αυτό, μέχρι και δύο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία κυκλοφορίας του ΝΒΑ 2Κ9, το επίσημο site του ανέφερε ως διαθέσιμες πλατφόρμες του παιχνιδιού μόνο τα Xbox 360, PS3 και PS2, ενώ η ίδια η 2K Sports ουδέποτε επιβεβαίωσε τις διαδόσεις σχετικά με την επικείμενη κυκλοφορία της PC version. Δεν λέω, εγώ είμαι ο πρώτος που κάθε χρόνο (και μέσα από τα reviews του εκάστοτε NBA Live) ευχόμουν να τιμήσει το ΝΒΑ 2Κ με την παρουσία του και τους ταπεινούς υπολογιστές μας, αλλά επίσης ευχόμουν κάθε χρόνο να βγεί ξανά ο Πανιώνιος στην Ευρωλίγκα, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, όταν ακόμη αγωνιζόμουν στο Παιδικό της ομάδας και φοιτούσα στην Α’ Λυκείου! Τελικά, έστω και μετά από σαράντα κύματα, τόσο ο Πανιώνιος όσο και η 2K Sports μού έκαναν την χάρη φέτος κι έτσι, μεταξύ άλλων, θα έχω δύο ακόμη κίνητρα για να συμμετέχω στην ανάπτυξη του φετινού Euroleague Mod…

Το πολιτισμικό σοκ που έπαθα, όταν αντίκρισα για πρώτη φορά το ΝΒΑ 2Κ στο PlayStation 2, πριν από 3-4 χρόνια, μπορεί να συγκριθεί μόνο με την αντίδρασή μου όταν έκανε το ντεμπούτο του στα PCs το Pro Evolution Soccer με το PES 3, σε μία εποχή μετριότατων FIFA. Πραγματικά, έχοντας σπαταλήσει τόσες σαιζόν παίζοντας και φτιάχνοντας mods στο NBA Live ελλείψει εναλλακτικών επιλογών, ανοιγόκλεινα εναλλάξ τα μάτια μου και το στόμα μου και αναρωτήθηκα πώς είναι δυνατόν να υπάρχει παιχνίδι που να μπορεί να αποδώσει τόσο ρεαλιστικά το άθλημα και, κυρίως, πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν ακόμη gamers που παίζουν NBA Live, το οποίο μπροστά στο ΝΒΑ 2Κ μοιάζει σαν… NBA Jam 5 εναντίον 5, μείον, όμως, το χαβαλέ και τη διασκέδαση που διέκρινε το κλασικό arcade.

Ειλικρινά, η προσαρμογή από το NBA Live για όσους δεν είχαν προηγούμενη επαφή με τη σειρά (μην ξεχνάμε πως, αν και κάνει το ντεμπούτο της στα PCs, είναι κιόλας η δέκατη υλοποίησή της, από το 2000 που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο Dreamcast), θα είναι δύσκολη. Στο ΝΒΑ 2Κ δεν πρόκειται να πατήσετε ένα κουμπί και να δείτε ξαφνικά τον παίκτη σας να πασάρει για alley-oop σε συμπαίκτη του, που απογειώνεται από τη “γραμμή της φιλανθρωπίας”, ούτε να καρφώσετε πάνω από 5-6 παίκτες (εκτός ίσως αν είστε ο Lebron!). Εδώ, τα περισσότερα καλάθια που βάζετε, θα μπαίνουν επειδή θα έχετε βγάλει κάποιο ελεύθερο σουτ μέσα από σύστημα, επειδή θα έχετε παίξει καλή πλάτη με τον ψηλό σας η επειδή θα έχετε βρει μία έξυπνη πάσα σε παίκτη που έμεινε ελάχιστα αμαρκάριστος. Και πιστέψτε με, θα το χαρείτε περισσότερο έτσι. Για να είστε, όμως, σε θέση να τα επιτύχετε όλα αυτά, θα πρέπει να περάσετε λίγη ώρα στο Tutorial Mode, ώστε να συνηθίσετε το χειρισμό και να αποτινάξετε και την τελευταία σταγόνα του NBA Live από πάνω σας. Αλλωστε, είναι τόσες πολλές οι κινήσεις που διαθέτετε στο ρεπερτόριό σας (και το κυριότερο, έχουν σημασία όταν τις κάνετε), που θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο. Σας συμβουλεύω, πάντως, όταν νιώσετε λίγο πιο άνετα με το βασικό χειρισμό, να προσπαθήσετε να μάθετε να πασάρετε με την Icon Pass (σας εμφανίζονται σύμβολα πάνω από τους συμπαίκτες σας και με το σχετικό κουμπί πασάρετε στον αντίστοιχο παίκτη, κάπως σαν την Direct Pass του NBA Live) και να σουτάρετε με το Shot Stick (το δεξί αναλογικό μοχλό, με κάθε κατεύθυνση να αντιστοιχεί σε διαφορετικό είδος σουτ), ώστε να έχετε πραγματικό έλεγχο σε πάσα και σουτ και να ελαχιστοποιήσετε τον παράγοντα τύχη. Επίσης, μην τολμήσετε να παίξετε με πληκτρολόγιο! Θα χάσετε τη μισή εμπειρία αυτού του πανέμορφου παιχνιδιού.

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
9191
%%
Ανάπτυξη:  Visual Concepts
Έκδοση:  2K Games
Διάθεση:  CD-Media
Είδος:  Sports
Παίκτες:  1
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  OS: Windows Vista, XP, or 2000 CPU, CPU: Pentium 4 2.4 Ghz S...