Γράφει ο Νότης Χαλκίδης
Απο το τεύχος 228 του PCMaster

Τα πάντα ήταν έτοιμα για τη μεγάλη μάχη. Οι δύο αντίπαλοι είχαν προετοιμαστεί όσο καλύτερα γινόταν γι’ αυτόν τον αγώνα. Ο Χαλκίδης είχε μόλις φάει μία οικογενειακή πίτσα “με απ’ όλα” και ο Κηπουρόπουλος είχε αδειάσει ένα δίλιτρο μπουκάλι… γαλατάκι. Οι στιγμές ήταν ιστορικές. Εντός ολίγων λεπτών, ο διαιτητής Χάρης Κλάδης θα σφύριζε στο “Rex Arena” την έναρξη του πρώτου αγώνα FIFA 09 επί ελληνικού εδάφους! Ακόμη και οι μονίμως θορυβώδεις γείτονες του Κλάδη είχαν σιωπήσει μπροστά στην ιερότητα της περίστασης, με το Χαλκίδη να κανονίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες του configuration του gamepad και τον Κηπουρόπουλο να ψάχνει ακόμη πώς γίνεται να αναθέτεις στα ίδια κουμπιά του πληκτρολογίου διαφορετικές ενέργειες για την άμυνα και την επίθεση. Ολα έμοιαζαν έτοιμα για να γραφτεί η ιστορία, όταν τη σιωπή των παρευρισκόμενων και τα αθλιότατα σαχλοτράγουδα του soundtrack έσπασε η (ως συνήθως άκυρη) απορία του Κηπουρόπουλου:

“…Και για πες, πώς λες να γράψουμε το review;”.

“Review; Ποιος μίλησε για review; Εδώ έχουμε ΜΑΧΗ!”

Σε τέτοιους ιστορικούς αγώνες, όμως, το τελευταίο που θα έπρεπε να ενδιαφέρει τον απλό θεατή είναι το τελικό αποτέλεσμα κι ο νικητής της αναμέτρησης. (N.X.: Σε ελεύθερη μετάφραση, το παραδέχομαι ότι έχασα από τον άμπαλο τον Κηπουρόπουλο, δεν είναι ανάγκη να μου το χτυπάει κι άλλο!) Αυτό που έχει σημασία πάνω απ’ όλα είναι το θέαμα, το ίδιο το ποδόσφαιρο και προς μεγάλη ανακούφιση του αρχισυντάκτη μας (Ν.Χ.: και ακόμη μεγαλύτερη δική μου!), οι αναφορές στη θρυλική μονομαχία στο “Ελ Πα(τή)σο” θα σταματήσουν εδώ.

Ο λύκος κι αν εγέρασε...

Οι φίλοι (hardcore, αλλά και casual) των ποδοσφαιρικών εξομοιωτών είναι βέβαιο πως θα είχαν μπουχτίσει, διαβάζοντας όλο το καλοκαίρι σε όλο το Διαδίκτυο εξαγγελίες των ανθρώπων της EA Sports που με σπαρακτικό σχεδόν τόνο προσπαθούσαν να μας πείσουν πως φέτος θα ασχοληθούν σοβαρά ΚΑΙ με την έκδοση του παιχνιδιού για PC. Πόσο αλλαγμένο, λοιπόν, είναι πραγματικά το FIFA 09; Αρκετά και αυτό φαίνεται σε κάθε πτυχή του gameplay, που προσπαθεί φιλότιμα να απαγκιστρωθεί από τους μέτριους προκατόχους του. Είναι, όμως, αυτό που θα περιμέναμε; Δυστυχώς όχι. Οι κινήσεις των παικτών χωρίς την μπάλα και οι τοποθετήσεις τους μέσα στο γήπεδο δείχνουν πιο αληθοφανείς από πέρυσι (πλην του διαιτητή!), όμως, ακόμη παρατηρούνται φαινόμενα όπου από υπερβάλλοντα ζήλο, δύο και τρεις αμυντικοί κυνηγούν τον ίδιο παίκτη. Επίσης, η απόκρισή τους στις εντολές που τους δίνετε, είναι πολλές φορές αργή, κάτι που μπορεί να σας στοιχίσει. Ειδικά όταν έχουν την μπάλα στα πόδια τους, αργούν να αλλάξουν κατεύθυνση περισσότερο κι από “νέοπα” οδηγό, που περιμένει να ακούσει το GPS του να του πει πότε να στρίψει! Από την άλλη, αισθητά πιο ρεαλιστικές είναι οι συγκρούσεις μεταξύ των παικτών, όπως ακριβώς μας είχαν υποσχεθεί της EA Sports. Ετσι, θα δείτε τους παίκτες να χάνουν την ισορροπία τους ή ακόμη και να σωριάζονται στο χορτάρι, ανάλογα με το σημείο όπου δέχτηκαν το τάκλιν ή το τζαρτζάρισμα, το πόδι στο οποίο στηρίζονταν και τη σωματική δύναμή τους. Για το τελευταίο είχαμε θορυβηθεί λιγάκι, αλλά ευτυχώς κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν παρατηρήσαμε φαινόμενα τύπου Drogba στο PES 2008, στον οποίον αν έκανες τάκλιν, πιο πιθανό ήταν να τραυματιστεί ο αμυντικός σου, παρά να χάσει την μπάλα ο Ιβοριανός. Καλύτερα μάλιστα να εξασκηθείτε στα τάκλιν, γιατί απ’ όσο είδαμε, τα φάουλ δίνονται ακόμη και για αθώες διεκδικήσεις μεταξύ δύο παικτών.

Το στοιχείο, ωστόσο, του gameplay που μας απογοήτευσε περισσότερο, ίσως γιατί το θεωρούμε ύψιστης σημασίας, είναι τα ball physics που θύμισαν άλλες εποχές, αφού εξαιτίας της αφύσικης κίνησής της, η μπάλα φάνταζε ξανά σαν ένα αλλοπρόσαλλο υβρίδιο αερόμπαλας παραλίας και λαστιχένιου τρελομπαλακίου! Ειδικά σε έναν αγώνα που παίξαμε στο “Fast” (έχει διατηρηθεί η δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών ταχυτήτων, ώστε να ικανοποιηθούν όλα τα γούστα), ήταν τόσο αλλόκοτη η κίνηση και η τροχιά που διέγραφε, που θύμιζε προχειροφτιαγμένα ποδοσφαιρικά καρτούν των ’80s! Πέρα από την αισθητική άποψη, φυσικά, αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο και στο gameplay, ειδικά στις μακρινές σέντρες και στα σουτ.

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum
7878
%%
Ανάπτυξη:  EA
Έκδοση:  EA
Διάθεση:  EA Hellas
Είδος:  Sports
Παίκτες:  32
Επισκεφτείτε το επίσημο Website
Ελάχιστες Απαιτήσεις:  Operating Systems: Windows XP SP2 / Windows Vista, CPU: 2.4 ...